Aşağıda, Via Christus Akademi ödevlerinde kullanabilmeniz için bir yazım kuralları prensip rehberi bulunmaktadır. Bu prensipler akademik standartların tamamını yansıtmasa da, ödevlerinizi beklenilen standarta çıkartacak ve çalışmalarınızı hazırlayabilmeniz için yardımcı olacaktır.
Yazım Tarzı
Yazılı ödevler, aşağıdaki nitelikleri göstermelidir.
- Tüm ödevlerde isim, soy isim, ödevin tanımı ve tarih bulunmalıdır.
- İçerik önceden iyice düşünülmelidir.
- Mantıklı bir şekilde yapılandırılmalı ve geçiş cümleleri kullanılarak makalenin parçaları arasındaki ilişki açık bir şekilde gösterilmelidir.
- Tam ve sık sık uzun cümleler kullanılmalı; paragraflar tutarlı bir bütün oluşturmalıdır.
- Mecazi anlatım az kullanılmalıdır. (Yine de metafor, mübalağa, ironi, sembolizm net bir şekilde kullanılacaksa, eklenmesi teşvik edilir.)
Sözlü tarzın unsurlarından olabildiğince kaçınılmalıdır:
- Okuyucularına doğrudan hitap (örneğin siz, biz, sen, ben gibi kelimeler) kullanılmamalıdır.
- Retorik ya da yönlendirici sorular bulunmamalıdır.
- Tamamlanmamış cümleler, çok kısa ya da çok uzun paragraflar yazılmamalıdır.
- Ödevler konuşma dilinin yazıya geçirilmiş hali olamazlar.
- İstenilen yapıya uygun hazırlanmalıdır. (Eğer ödeviniz bir mektup yazmak ise ksa, mektup yazımı ile ilgili prensipler uygulanmalıdır.)
Yazı Tipi ve Prensipleri
- Yazdığınız ödevlerde prensip olarak aynı yazı tipi ve puntosu kullanmaya özen gösterilmelidir.
- Gösterişli yazı tiplerinden kaçınılmalı ve italik ya da kalın yazı tipi nadiren, o da sadece vurgulamak için ya da başlıklarda kullanılmalıdır.
- Akademik yazılar, Times New Roman ve 12 punto şeklinde, dipnotlar ise 10 punto büyüklüğünde olmalıdır.
- Yazı sola yanaşık olmalıdır. (Bazı başlıklar, yazının başlığı ve paragrafın ilk satırı gibi unsurlar haricinde.)
Yazı tipi ve prensipleri ile ilgili bahsedilen noktalar, Via Christus Akademi öğrencileri için bir zorunluluk değildir, ancak tüm öğrenciler bu genel prensipler hakkında bilgili olmalı ve makalelerini düzenli ve tutarlı bir yapı içerisinde hazırlamalıdırlar.
Başlıklar
Başlıklar okuyucuya yön veren işaretlerdir ve böylece metnin okunabilirliği ile erişilebilirliğini ciddi oranda arttırırlar.
- Tüm başlıklar, altlarındaki metnin içeriğini doğru bir şekilde yansıtmalıdır.
- Başlıklar kalın şekilde işaretlenmelidir.
Resim, Çizim, Belge
- Resimler (çizimler, fotoğraflar, tablolar, grafikler, haritalar ve resimler) ve tablolar uygun yerlerde kullanılabilirler.
- Kullanılan her resme, yazının bağlamından anlaşılacak bir şekilde başlık verilmelidir.
Kutsal Kitap Referansları
- Kutsal Kitap ayetlerinin referanslarını dipnotlara değil, parantez içerisinde metnin içine yerleştirilmelidir. Örneğin (Yuhanna 3:16) gibi.
- Kutsal Kitap’ın Yeni Çevirisinden başka bir çeviriden yararlanıyorsanız bunu belirtmeniz gerekmektedir. Örneğin (Yuhanna 3:16, Cosmades Çevirisi).
Alıntılar
- Alıntılar yazınızın sadece küçük bir kısmını oluşturmalıdır, yazınızın %10’undan fazla olmayacak şekilde sınırlandırılmalıdır.
- Alıntılar sadece birkaç kelimeden oluşsa bile, tırnak işareti içine alınmalı ve yazar (gerektiğinde kaynağı) için temel bir referans verilmelidir. (Örneğin, “Tanrı’nın suretinde yaratılmış varlıklar olarak, O’nun gibi olmak için yaratıldık.” — Wayne Grudem)
Noktalama İşaretleri
Nokta, virgül ve noktalı virgül gibi noktalama işaretlerini doğru kullanmaya özen gösterilmelidir.
Dipnotlar
Dipnotlar ile ilgili kurallar sadece Akademik çalışma yapan öğrencilerimiz için geçerlidir. Buna rağmen tüm öğrencilerimizin bu prensipleri öğrenmeleri beklenmektedir. Aşağıda dipnot kullanma ile ilgili prensipler verilmiştir.
- Ekleyeceğiniz içerik yazınızın metni içinde yer verecek kadar önemli değilse, yine de okuyucularınız için yardımcı olacak bu bilgiyi paylaşmak için dipnot eklenmelidir.
- Yazınızda telif hakkı olan bir yapıttan büyük bir kısım kullandıysanız (500 kelimeden fazla), dipnotta bu yapıtı kullanmak için izin aldığınızı belirtmeniz gerekir. Akademi ödevlerinde tez hariç hiç bir zaman bu kadar çok alıntı kullanmamanız gerektiği için, böyle bir dipnot kullanmanız gerekmeyecektir.
- Dipnotlar yazım numarası ile işaretlenmelidir. Örneğin ‘çok önemli bir gündü1 ancak meydana çok az kişi gelmişti’.
- Dipnotlar 10 punto olmalıdır.
Bibliyografya
Bibliyografya ile ilgili kurallar sadece Akademik çalışma yapan öğrencilerimiz için geçerlidir. Buna rağmen tüm öğrencilerimizin bu prensipleri öğrenmeleri beklenmektedir. Aşağıda bibliyografya kullanma ile ilgili prensipler verilmiştir.
- Yazınızın sonunda, yazınızda geçen tüm kaynakları listeleyeceğiniz bir bibliyografyaya yer vermelisiniz.
- Bibliyografya yazınızın bitiminden sonra yeni bir sayfada başlamalıdır
Şu şekilde hazırlanmalıdır. Yazarın soyadı başa gelecek şekilde ismi yazılmalıdır, sonrasında kitabın ismi (italik), basım yeri ve yayınevi yer almalıdır en sonda da yazım tarihi yer almalıdır.
Örneğin; Packer, James. Teoloji’ye Giriş. İstanbul: Via Christus Yayınları, 2017.