Tüm Kutsal Yazıların eşit düzeyde esinlenerek yazıldığına katılıyorum. Hepsinin aynı düzeyde kolay anlaşılabileceğine ise inanmıyorum. Kutsal Yazılarda diğerlerine göre anlaşılması çok daha zor olan bazı bölümleri vardır.
Bir noktaya değinmek için bir anlığına sapkınlığın eşiğine gideceğim: Kutsal Yazıların tamamı eşit düzeyde önemli değildir. Demek istediğim, İsa’nın gelişigüzel konuştuğu asla olmamıştır ve Tanrı’nın açığa çıkardığı her şey önemlidir. Fakat bunların hepsi eşit düzeyde önemli değildirler.
Kutsal Yazılar Meryem ve Yusuf’un Beytlehem’e gittiklerini bize açıkladığında, bu önemli bir noktadır çünkü bununla peygamberlik sözlerinin ve diğer şeylerin yerine getirildiğini biliyoruz. Fakat bunu anlamak müjdeyi anlamak kadar önemli değildir. Tabii ki, az önce bahsettiğimiz Kutsal Yazıların her iki bölümü de esinlenerek yazılmıştır. Esinlenmenin derecesi yoktur.
Bence sorudaki “uygulanabilir” sözcüğüyle ifade edilen şey yaşamlarımızda uygulamamız adına her şeyin eşit düzeyde önemli olmadığıdır. Mesela Davut’un sayım yaptığını bilmek önemlidir. Tarihsel bir önemi vardır ama Mesih’in çarmıha gerilişiyle aynı öneme sahiptir diyemeyiz.
R.C. Sproul’a canlı yayında sorulan bir sorudan alınmıştır. https://www.ligonier.org/learn/qas/is-all-scripture-equally-applicable/